U Ogulinu održano druženje radio-amatera – HAMfest


            Dana 25. ožujka 2007. godine, "Radio Klub Ogulin" je u "Mliječnom" restoranu s početkom u 14:00 sati, organizirao radio-amatersko druženje odnosno kako ga mi radio-amateri zovemo, HAMfest. Riječ HAM je međunarodna skraćenica i znači amater. Ovo druženje smo upriličili kako bi podjelili pehare i diplome za sudjelovanje u radio-amaterskom natjecanju "Pokuplje 2006." održanom prošle godine. "Pokuplje" je međunarodno natjecanje koje organiziraju radio klubovi čiji gradovi i/ili općine leže uz rijeku Kupu ili s njom  graniče. Natjecanje se održava svake godine, u nedjelju trećeg punog vikenda u mjesecu svibnju, a svake godine jedan od radio klubova suorganizatora je organizator. Po tom načelu je naš "Radio Klub Ogulin", pozivne oznake 9A1CFI, prošle godine bio organizator navedenog natjecanja.

            Cilj natjecanja "Pokuplje" je održati što više radio veza sa sudionicima natjecanja. Razdaljina u kilometrima između sudionika se pretvara u bodove tako da na primjer ako mi iz Ogulina odradimo vezu sa nekim iz Karlovca, dobiti ćemo oko 47 bodova što naravno ovisi o točnim lokacijama oba sudionika. Točne lokacije se označavaju slovno brojčanim oznakama, a sudionici uz ostale podatke o sebi, razmjenjuju i oznaku lokacije koja se u radio-amaterskom žargonu zove QTH lokator. Sve veze se bilježe u dnevnik veza koji nazivamo LOG te se po završetku natjecanja iz LOG-a može odmah vidjeti koliko koji sudionik u natjecanju ima bodova. 

             Obaveza organizatora natjecanja je prikupiti LOG-ove svih sudionika te ih usporediti i izraditi listu plasmana. U natjecanju "Pokuplje" postoji 5 kategorija. Neću ih sada posebno navoditi no spomenuti ću jednu, a to je kategorija organizatora u kojoj je naš "Radio Klub Ogulin" osvojio treće mjesto. Kada se izradi lista plasmana, organizator je dužan istu objaviti u radio-amaterskim glasilima te pripremiti diplome za sve sudionike natjecanja i pehare za prva tri mjesta u svakoj kategoriji. Kad je sve to odradio, radio klub organizator, poziva prvoplasirane te ostale koji to žele, na HAMfest.

            Kako sam već gore naveo, prošle godine je "Radio Klub Ogulin" bio organizator "Pokuplja" pa smo eto uspjeli, doduše s malim zakašnjenjem, organizirati ovaj HAMfest na kojem je sudjelovalo 30-ak radio-amatera iz Hrvatske i BIH. "Radio Klub Ogulin" je neprofitna udruga koja se financira iz proračuna grada Ogulina. Zbog lošijeg financijskog stanja tek sada smo uspjeli organizirali ovaj HAMfest. Sami smo financirali nabavu i graviranje pehara te tiskanje diploma. Tu je naravno bio i domjenak u restoranu "Mliječni".

            U svemu nas je usporila i činjenica da od 2005. godine nemamo klupskih prostorija. Sve se dogodilo tako što je grad obnavljao krovište na zgradi u ulici B. Frankopana na broju 13 gdje su u potkrovlju bile prostorije "Radio Kluba Ogulin". Prostorije su bile izgrađene od drvenih pregrada koje su kod rekonstrukcije krovišta srušene i nikad više nisu ponovno sagrađene. Objašnjenje iz gradske uprave je da za sada nema više novaca pa smo mi, radio-amateri grada Ogulina, ostali praktično na ulici. Time nam je uskraćeno zadovoljstvo druženja te održavanja radio-veza, a samim tim i popularizacije tehnike u našem gradu. Nadam se da će ovaj tekst pročitati mjerodavni pa nam pomoći da izgradimo naše prostorije ili nam dodjeliti adekvatne. Unaprijed im se na tome zahvaljujemo.
            No da se još malo vratim na HAMfest koji je prošao više nego dobro. Na početku je predsjednik kluba, Ivan Fumić, goste pozdravio kratkim govorom, a zatim smo pristupili podjeli pehara i diploma za one sudionike koji su došli. Nakon podjele smo ručali te se nastavili družiti do kasnih popodnevnih sati.

            Eto to je bila vijest iz "Radio Kluba Ogulin", kojeg mnogi mješaju sa lokalnom radijskom postajom "Radio Ogulin". No mi smo radio-amateri, a ne novinari. Nadam se da ćete pregledati našu internetsku stranicu "Radio Kluba Ogulin" na kojoj može pročitati o povjesti našeg kluba te o bežičnoj računalnoj mreži grada Ogulina, "Ogulin Wireless", koju su članovi kluba započeli izgrađivati 2005. godine.
Evo nekoliko fotografija sa HAMfesta               

Za "Radio Klub Ogulin",

napisao: Mario Vuković, 9A6JWI.