U okviru rada Radio kluba Ogulin, sredinom listopada 2005. u rad je puštena bežična računalna mreža (wireless network). Wireless umreženje (u slobodnom prijevodu "bežično") omogučuje bežično povezivanje računala u mrežu, te na taj način i razmjenu podataka, upotrebu zajedničkih datoteka, igranje mrežnih igara i slično. U početku u svijetu zamišljeno kao strogo profesionalno i komercijalno umreženje, razvojem tehnologija postalo je dostupno širokom krugu korisnika. Pokretanjem "wireless" mreže, svrstali smo grad Ogulin u red nekolicine (velikih) gradova u Hrvatskoj kojima je ista mreža dostupna. Istovremeno, tehnologija i standardi kojima se u Ogulinu koristimo isti su kao i u razvijenim gradovima npr. Sjedinjenih država, Japana ili zapadne Europe. Infrastruktura kojom zasad u Ogulinu raspolažemo, izgrađena je dobrom voljom nekolicine članova radioamatera, a financirana isključivo iz skromnih sredstava našeg Radio kluba Ogulin, te ponešto donacijama opreme članova i zainteresiranih građana.


       Pristup na našu mrežu zamišljen je na nekomercijalnoj, amaterskoj osnovi, eventualno uz plaćanje simbolične članarine (koja, usput rečeno, još nije ni određena), tako da je jedina značajna investicija wireless oprema, koja ovisno o zahtjevima (prvenstveno udaljenosti od najbliže pristupne točke) košta između 150 do 400 kn po računalu koje se spaja. Istovremeno, kako je uvodno spomenuto, karakteristike "wireless" mreže daleko su od amaterskih; rad mreže zasniva se na bežičnoj tehnologiji po standardu 802.11.b i g, odnosno brzini 22 ili 54 Mbps. Komunikacija se ostvaruje na frekvencijama od 2,4Ghz. U praksi, brzine na kojima smo obavljali testiranja veće su od donedavno nezamislivih 1 MB prometa podataka po sekundi pa i brže. Isto konkretno znači kako datoteka od 5 MB (što je npr. jedna pjesma u mp3 formatu) preko mreže prolazi za manje od 4 sekunde. Takva brzina premašuje standardno telefonsko, ISDN, pa čak i DSL (ADSL) umreženje i satelitski download.

       U ovom trenutku, pristup na mrežu moguć je sa nekoliko lokacija u gradu i okolici. Postavljene su četiri pristupne točke. Na gradskoj tržnici, sedmerokatnici kraj željezničkog kolodvora, Sv.Petru (tunel) i Puškarićima. Za pristupanje je potrebno pribaviti opremu, konkretno; za relativno malu udaljenost (do oko 100 m) dovoljno je imati klijent karticu s ugrađenom antenom i poželjno optičku vidljivost do središnjeg sustava, dok je za veće udaljenosti (do oko 1 km) potrebno imati i antenu s kabelom ili uređaj za pristupnu točku u klijent načinu rada. Naravno potrebna je i optička vidljivost prema pristupnoj točci na koju se želite spojiti. Za manje udaljenosti moguće je da će mreža raditi i ako se između nalazi pokoja krošnja.


       Sve ovdje navedeno konkretno znači; svaki zainteresirani korisnik, svakako, ako raspolaže računalom i spomenutom opremom potrebnom za spajanje, može se koristiti bežičnom računalnom mrežom Radiokluba Ogulin. Jedini uvjet je da se nalazi u dometu mreže. Ipak, za kvalitetno umreženje cijelog grada i okolice, te eventualno omogućavanje brzog pristupa internetu, bit će nužno pribaviti još značajnu količinu opreme, za koju Radio klub Ogulin kao mala neprofitna udruga, jednostavno rečeno, nema više novca. Tako, za daljnji razvoj mreže bit će nužno uključiti institucije sustava i sponzore. U svakom slučaju, Radio klub Ogulin spreman je i ekipiran za dovršiti započeti projekt "Radio Klub Ogulin Wireless".

       Ovim pozivamo sve zainteresirane korisnike; građane, tvrtke i institucije, da nam se priključe u korištenju i realizaciji projekta "Radio Klub Ogulin Wireless". Za sve informacije potrebne za pristup mreži, kao i tehničke savjete, obratite se na e-mail.