07.06.2016

    Poštovani posjetitelji.

Na početku da se u ime Radiokluba ispričam što stranica duže vrijeme nije bila osvježavana. To se dogodilo djelom zbog tehničkih razloga, a dijelom zbog nedostatka slobodnog vremena za ažuriranje iste.

    Bilo je puno novosti od posljednjeg ažuriranja. Naj važnije novosti su u pogledu financiranja rada Radiokluba Ogulin. Naime ove smo godine kao i sve ostale udruge morali pisati projekte za svoj rad na osnovu kojih smo tražili sredstva iz gradskog proračuna i proračuna ZTK Karlovačke županije. Jedan dio projekata nam je usvojen pa ćemo sukladno tome ove godine i raditi o čemu ćete biti izvješćeni uglavnom preko web-a Radiokluba, a i Grada Ogulina. Naime većinu vijesti o radu Radiokluba sam kao priloge slao urednicima stranice Grada Ogulina tako da ipak niste bili zakinuti za novosti.


Na kraju ovog priloga dajemo poziv članovima Radiokluba Ogulin za redovitu godišnju Skupštinu Radiokluba Ogulin koja će se održati 11.06.2016. u prostorijama Radiokluba sa početkom u 18.00 SATI. Poziv sa navedenim točkama dnevnog reda preuzmite OVDJE.04.07.2015.

    Kao što je već najavljeno u prethodnom izvješću o radu Radiokluba Ogulin, tečaj za radio-amatera "P" razreda je završio te je dana 28.06.2015. godine održano polaganje ispita. Zbog neadekvatnog prostora u kojem trenutno djeluje Radioklub Ogulin, polaganje smo obavili u prostorijama HGSS Ogulin kojima se još jednom zahvaljujemo na suradnji.         Polaganju je pristupilo 22 kandidata te su svi uspješno položili. Predsjednik komisije je bio Srećko Matanović 9A3EO. Položenim ispitom kandidati su ostvarili pravo nabave i rada sa radio-amaterskim uređajem "P" razreda te su tako postali radio-amateri, a završeni ispit im omogućuje i rad na klupskim radio-uređajima. Kad od HRS-a (Hrvatski Radio-amaterski Savez) zatraže dozvolu za rad sa osobnim radio uređajem, dobit će i vlastitu pozivnu oznaku.

    Nakon polaganja ispita, kandidati i članovi radio kluba su upriličili prigodno druženje. Radujemo se što je zanimanje za radio-amaterizam još uvijek popularno koliko među starijom populacijom toliko i među mladima. Kao što smo i najavili u plan za slijedeću godinu ćemo vjerojatno uvrstiti i još jedan tečaj za radio-amatere. Na slikama u galeriji možete vidjeti kandidate na ispitu, a naravno tu je i domjenak. I da se malo našalim, naš foto Nenči nije na žalost uspio "pohvatati" sve kandidate za grupnu fotografiju prije nego su se razišli.Za Radioklub Ogulin,

tajnik, Mario Vuković

 

20.06.2015.

Dosta je aktivnosti bilo u posljednja tri mjeseca ali u nedostatku vremena nisam uspio ažurirati stranicu pa se ovim putem ispričavam posjetiteljima. O svim novostima sam u kratkim člancima redovito izvješćivao preko službene stranice Grada Ogulina.


administrator stranice Radiokluba Ogulin, Mario Vuković.


No evo došlo je vrijeme osvježavanja sadržaja pa krenimo redom.


Od 08. - 10.04.2015. godine održavalo se Državno natjecanje mladih tehničara. Na području Orjentacija i komunikacija Radioklub Ogulin je imao jednog natjecatelja i to Brunu Luketića učenika 8. razreda iz O.Š. I.B.Mažuranić Ogulin. Bruno je na županijskom natjecanju osvojio prvo mjesto, a na Državnom se plasirao na dobro 11. Nekoliko fotografija pogledajte u galeriji.


17.04.2015. Održana Izborna skupština Radiokluba Ogulin.

Na skupštini je usvojen novi Statut Radiokluba Ogulin te izabrana nova tjela upravljanja klubom na mandat od 4 godine. Novi statut i zapisnik sa Skupštine možete pogledati u rubrici datoteke.


Dana 02. i 03.05.2015. godine članovi Radiokluba ogulin su sudjelovali na radio-amaterskom natjecanju "Hrvatski proljetni UKV kup". O samom natjecanju možete pročitati na http://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja/hrvatski-proljetni-ukv-kup


Natjecanje smo odradili sa Bjelolasice. Pošto natjecanje traje dva dana za redom onda je trebalo i noćiti usred šume. Srećom nismo imali bliskih susreta sa divljim životinjama. S obzirom da se radi o natjecanju na UKV ili ultra kratkom frekventnom području, zbog načina na koji se rasprostiru radio valovi, izabrali smo Bjelolasicu. Njezina visina dala nam je prednost nad drugim sudionicima jer smo mogli uspostaviti dosta daleke veze. pa očekujemo i dobre rezultate. Vrijeme je bilo vjetrovito i prohladno što je otežalo postavljanje antenskog sustava i raspremanje istog prije povratka. Sve u svemu bilo je to jedno novo iskustvo za naše najmlađe članove Danijela i Brunu. Pogledajte fotografije.Dana 17.05.2015. godine nekoliko članova Radiokluba Ogulin je sudjelovalo na tradicionalnom međunarodnom radio-amaterskom natjecanju "Pokuplje". "Pokuplje" organiziraju radio klubovi onih gradova koji se nalaze uz tok rijeke Kupe, a dijelom i šire. Održava se svake godine prvog punog vikenda u mjesecu Svibnju. Svake godine je jedan od radio klubova nositelj natjecanja. Naš radioklub Ogulin bi to trebao biti slijedeće godine. Cilj natjecanja je odraditi što više i što daljih veza jer svaki kilometar vrijedi jedan bod. Danas smo odradili popriličan broj veza i rezultat će vjerojatno biti dobar. Radili smo sa Viničice. Vrijeme je nas je poslužilo pa se ovaj put nismo smrzli kao nedavno na Bjelolasici.

Fotografije pogledajte u galeriji.


31.05.2015.

    Radioklub Ogulin već oko dva mjeseca provodi tečaj za polaganje radio-amaterskog ispita. Kandidati se pripremaju za polaganje početničkog   "P" razreda što im omogućava posjedovanje i rad sa osobnim ili klupskim uređajem ali uz ograničenja koja propisuje "Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama". Pravilnik možete pogledati na adresi http://propisi.hr/print.php?id=9260 . Ove godine nismo imali u planu organiziranje ovakvog tečaja pa ga stoga nismo ni javno objavljivali. Htjeli smo uz suradnju sa još nekim radio klubom iz Hrvatske, za naše najmlađe članove,  organizirati navedeno polaganje ispita. Na to smo se odlućili zbog malog broja polaznika, a razlog je što za organizaciju polaganja treba barem 5 - 10 kandidata. No kako je vrijeme odmicalo počeli su nam se javljati novi kandidati koji su za polaganje radio-amaterskog ispita čuli preko prijatelja ili na slične načine tako da se do sada prikupilo 18 kandidata. To je zaista impresivna brojka s obzirom da je dolaskom modernih komunikacijskih tehnika radio-amaterizam gotovo pao u zaborav. Ovakva zainteresiranost međutim govori suprotno pa smo stoga odlučili da krajem ove godine ili početkom iduće, pokrenemo još jedan tečaj o ćemu bi naravno informirali zainteresirane putem web stranica Radiokluba Ogulin i Službene stranice Grada Ogulina.

    Kandidati se za polaganje ispita uglavnom pripremaju samostalno iz materijala koje smo im ustupili, a povremeno sa njima provodimo i tečajeve na kojima im objašnjavamo i demonstriramo radio-amaterske aktivnosti te zajedno proučavamo gradivo potrebno za polaganje ispita. Kandidati aktivno sudjeluju postavljajući pitanja i komentirajući gradivo.

    Kao što je poznato Radioklub Ogulin nema svoje prostorije već se koristimo prostorom koji nam je ustupilo "Stambeno komunalno  gospodarstvo Ogulin". Te su prostorije nažalost premalene za prihvat većeg broja ljudi pa se ovim putem zahvaljujemo HGSS Ogulin što su nam za održavanje tečaja ustupili svoje prostorije. Nekoliko pripadnika HGSS Ogulin su još uvijek ili su bili članovi našeg Radiokluba, a neki su se sada uključili i u tečaj.

    Ovo je za naš Radioklub velika stvar jer se jednim dijelom povečo broj članova koji će, nadamo se, položiti ispit i postati radio-amateri te aktivno sudjelovati u radu Radiokluba Ogulin.

    Nekoliko fotografija jednog dijela polaznika i članova Radiokluba Ogulin koji provode tečaj, pogledajte u galeriji.


 

13.03.2015.

U Karlovcu je održano Županijsko takmičenje osnovnih škola iz područja tehničke kulture. Na takmičenju su u području Komunikacija i orjentacija,  sudjelovala dva učenika koje su obučavali članovi Radiokluba Ogulin. To su Bruno Luketić iz "O.Š. Ivana Brlić Mažuranić" i Filip Topčić iz "Prve O.Š. Ogulin". I ove godine se možemo pohvaliti prvim mjestom koje je osvojio Bruno i drugim koje je osvojio Filip. Do pisanja ovog izvješća nismo zaprimili obavijest dali obadva učenika idu na Državno natjecanje ali za Brunu je to sigurno. Nekoliko fotografija možete pogledati u galeriji.


Tajnik Radiokluba Ogulin,

Mario Vuković

 

14.02.2015.

Znam, znam, dugo nema novosti na Web-u ali ne brinite, još uvijek smo aktivni. Uspješno smo završili 2014. sa dva polaznika tečaja Komunikacije i orjentacije na državnom natjecanju, osvojili neke nagrade na radio-amaterskim natjecanjima i započeli novu sezonu tečaja Komunikacija i orjentacija. Bilo je zaista dosta toga ali na žalost zbog dinamike mog posla i puno osobnih obaveza jednostavno nisam imao vremena ni volje za pisanje novog sadržaja. No nadam se da će u narednom periodu biti bolje. U pripremi je godišnja skupština Radiokluba Ogulin koju planiramo održati u ožujku. Dva naša vjerna polaznika tečaja Komunikacija i orjentacija, Bruno i Filip su i ove godine u akciji. Jučer su odradili školsko natjecanje pa čekamo rezultate da vidimo hoće li se plasirati i na županijsko. Imamo desetak zainteresiranih potencijalnih radio-amatera pa ovih dana radimo na tome da nakon dugo vremena organiziramo polaganje za jednu od radio-amaterskih kategorija. O svemu ćemo izvjestiti na WEB-u. Eto toliko od mene ovako po ogulinski rečeno s brda s dola.


Tajnik Radiokluba Ogulin:

Mario Vuković

 

05.04.2014.

Osvojeno 2. mjesto na  56. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske.


    U vremenu od 02.04. do 04.04.2014. godine u Primoštenu se održavalo 56. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske u školskoj godini 2013./2014. Na tom natjecanju u području "Orijentacija i komunikacija" sudjelovala su dva učenika iz Ogulina i to Bruno Luketić iz O.Š I.B.Mažuranić koji je na županijskom natjecanju osvojio 1. mjesto i Filip Topčić iz 1. O.Š. Ogulin koji je na županijskom natjecanju dijelio 2. mjesto. Obojica su polaznici 7. razreda O.Š.  Nakon završenog županijskog natjecanja i objave službenih rezultata,  oba učenika su pozvana na državno natjecanje. U području "Orijentacija i komunikacija" učenici su morali koristiti znanja iz topografije, radio-komunikacije, radio-smjeranja te neke tehničke vještine kao što su lemnjenje da bi mogli u potpunosti izvršiti sve zadatke koji su im bili postavljeni. Naravno uz sve to bilo je potrebno i riješiti ispit iz područja tehničke kulture za razred koji učenik polazi. Članovi Radiokluba Ogulin 9A1CFI su u suradnji sa mentorima iz osnovnih škola uložili velik napor i trud da pripreme učenike za sva natjecanja, počevši od školskog, preko županijskog i na kraju državnog. Trud nije bio uzaludan pa je tako Bruno Luketić osvojio 2. mjesto, a Filip Topčić 15. mjesto na državnom natjecanju. U području "Orijentacija i komunikacija" je sudjelovalo 28 učenika iz cijele Hrvatske tako da je ovo za ogulince velik uspjeh. Moramo reći da Radioklub Ogulin tek drugu godinu za redom održava pripremne tečajeve za navedeno natjecanje. Podsjećam da smo lani osvojili 6. mjesto na državnom natjecanju. Ove godine nam je prvo mjesto "pobjeglo" za 1 bod ali smo svejedno sretni da smo uspjeli zainteresirati nekolicinu mladih za tehniku i nadamo se da ćemo u slijedećoj školskoj godini imati i više polaznika.

    Za one koji ne znaju, udruga radio-amatera Radioklub Ogulin  9A1CFI djeluje na području grada Ogulina od 1976. godine i najstarija smo udruga tehničke kulture u našem gradu. Promoviramo tehničku kulturu  dugi niz godina organizirajući tečajeve za radio-amatere i održavajuči radio-amaterska takmičenja i druženja. Napretkom tehnologije naš je rad pomalo pao u sjenu tako da smo od prošle godine započeli sa tečajevima amaterske radio goniometrije ili smjeranja (popularno nazvanog lov na lisicu). Već ove godine državno povjerenstvo je promjenilo način natjecanja pa je pored ARG-a u program ubacilo topografiju i komunikaciju. Članovi Radiokluba Ogulin posjeduju mnoga znanja iz raznih područja pa smo tako s lakoćom ta znanja implementirali u nadogradnju našeg tečaja i rezultat nije izostao. Moram ovdje reći da Radioklub Ogulin od 2005. godine nema svoje službene prostorije koje su se nalazile na adresi B.Frankopana 13 u potkrovlju.  Prostorije su bile izrađene od montažnog materijala (iverice i gips ploča) i rekonstrukcijom krovišta na zgradi one su srušene i nikad nisu sagrađene nove. To nam uvelike otežava i pripremu mladih takmičara jer im ne možemo osigurati neki mali elektroničarski kutak sa priborom za lemnjenje i slično gdje bi oni mogli usavršavati svoje vještine, nekoliko računala i drugi sadržaj, a ujedno im osigurati da mogu do tog sadržaja što češće pristupiti. Već duže vrijeme koristimo prostorije na gradskoj tržnici koje nam je na korištenje ustupilo "Stambeno i komunalno društvo" Ogulin. Ne mogu reći da su prostorije loše ali zbog pozicije nisu baš adekvatne za rad. Nadamo se da će i ovaj problem uskoro biti riješen.

    Ovdje pogledajte i nekoliko fotografija sa natjecanja u Primoštenu.Za Radioklub Ogulin,

tajnik, Mario Vuković

 

07.03.2014.

Dana 07.03.2014. godine u O.Š. "Švarča" u Karlovcu, održano je Županijsko natjecanje osnovnoškolaca iz nekoliko područja pa tako i Radio orjentacije odnosno Orijentacije i komunikacije. Da pojasnim moram reći da su se ove godine promjenila pravila u programu vannastavne aktivnosti Radio orjentacija, a promjenio se je i naziv u Orjantacija i komunikacija. Na županijsko natjecanje u Orijentaciji i komunikaciji prijavljeno je sedam učenika od čega su ogulinci imali tri predstavnika i to Filipa Topčića iz 1.O.Š te Petra Angelova i Brunu Luketića iz O.Š. I.B.Mažuranić. Sva trojica pohađaju 7. razred. 

    Natjecanje je pred okupljenim učenicima, nastavnicima i mentorima otvorila tajnica Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije Suzana Šnajdar, dipl.ing. Učenici su nakon pozdravne poruke i upućenih želja za što boljim rezultatom otišli u učionice. U učionicama se prvo riješavao test iz predmeta tehničke kulture te se pristupilo izradi praktičnog rada. Zadatak  natjecatelja je bio zalemiti antenski priključak na antenski kabel.

    Nakon praktičnog rada odradili smo i natjecanje na školskom igralištu u orjentaciji pomoću kompasa, javljanje radio uređajem te traženje radio odašiljača na "slijepo" pomoću smjernika ili goniometra. Važno je reći kako su naši ogulinci bili izrazito dobro pripremljeni i osposobljeni za ovo natjecanje. Pripremali su ih članovi Radiokluba Ogulin 9A1CFI u suradnji sa mentorima iz osnovnih škola. Sretni smo objaviti da je Bruno Luketić osvojio 1. mjesto, a Petar Angelov i Filip Topčić dijele 2. mjesto na županijskom natjecanju.

    Ovdje pogledajte zbirku fotografija.


Za Radioklub Ogulin 9A1CFI,

tajnik, Mario Vuković.


 

21.04.2014.

Danas je održana redovna godišnja skupština Radiokluba Ogulin.


 

13. Veljača 2014.

 

    Dana 13.02.2014. godine održano je školsko natjecanje polaznika vannastavne aktivnosti Radio orjentacija. Tečaj radio orjentacije je trajao od 10. mjeseca prošle godine, a vodili su ga članovi Radiokluba Ogulin 9A1CFI u suradnji sa mentorima iz 1. OŠ i OŠ I.B.Mažuranić Ogulin. Tečaj se provodi za učenike OŠ od 5. do 8. razreda. Ove godine smo na početku tečaja imali 6 učenika, a do kraja ih je ostalo četiri i to Petar Angelov, Bruno Luketić i Matija Makek iz OŠ I.B.Mažuranić i Filip Topčić iz 1. OŠ Ogulin. Cilj ovog tečaja je upoznati polaznike sa radio uređajima, elektronikom, snalaženjem u prirodi i ostalim tehničkim zanimljivostima.  Želja nam je zainteresirati mlade za tehniku i radio-amaterizam koji je dolaskom mobilne telefonije i interneta postao gotovo zaboravljen ali je još uvijek važan pogotovo u kriznim situacijama kakvu smo imali prilike vidjeti prošlih dana kada nestane struje i otkažu sve komunikacije.

     Natjecanje u Radio orjentaciji ove je godine nešto drugačije nego ranijih godina. Naglasak je na orjentaciji u prostoru pomoću kompasa i zemljovida, komunikaciji radio uređajem te naposljetku i radio orjentaciji uz pomoć radio goniometra odnosno smjernika. Na školskoj razini polaznici su uz obaveznu pismenu provjeru znanja iz tehničke kulture imali i praktični dio koji se sastojao od pronalaženja tri točke na terenu (školska dvorana) uz pomoć zemljovida i kompasa po zadanom azimutu, mjerenje napona baterije univerzalnim mjernim instrumentom i provjeru poznavanja topografskih znakova. Radio orjentacija i komunikacija uređajem se provodi tek na županijskoj razini. Polaznici su pokazali zavidnu razinu znanja. Ukupni broj bodova biti će poznat sutra kada ćemo saznati tko se kvalificirao na županijsko natjecanje.

         Ovdje možete pogledati nekoliko fotografija.

 


Za Radioklub Ogulin,

tajnik, Mario Vuković 

29. studeni 2013.

Evo malo novosti


Prošli tjedan smo započeli sa tečajem radio orjentacije za mlade tehničare. Prijavilo nam se 5 učenika iz O.Š. Ivana Brlić Mažuranić i 2 učenika iz 1. O.Š. Ogulin. Nadamo se da će svi polaznici uspješno završiti tečaj te sudjelovati na školskom takmičenju. 

31.10.2013.

Poštovani posjetioci


Evo malo radosnih vijesti.

30.10.2013. godine primili smo nesebičnu donaciju dvojice ogulinaca i to Ivice Kirasića, Ziemetshausen, Deutschland i Johnya Ivana Draskovića, Sydney, Australia u iznosu od 250 EUR. Sa gospodinom Ivicom Kirasićem smo nekoliko puta kontaktirali u vezi popravka kamere na kuli i on je odlučio zajedno sa svojim prijateljem donirati navedeni iznos kojeg smo upotrijebili za kupovinu novih uređaja te smo tako ponovno oživjeli našu kameru na kuli. Velika hvala ovoj dvojici ogulinaca koji su izrazili želju da i dalje podupiru rad našeg Radiokluba, a i žaljenje što se akciji nije priključilo više ogulinaca iseljenika. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.


I.O. Radiokluba Ogulin. 9A1CFI. 

09.09.2013.

Evo najnovijih vijesti.


Dana 07./08.09.2013 godine 7 članova našeg Radio kluba je bilo na radio-amaterskom natjecanju "IARU I. REGION VHF CONTEST". To je međunarodno natjecanje na kojem sudjeluju postaje iz I. Regiona. Više o natjecanju možete saznati ovdje. Za lokaciju smo odabrali najviši vrh skijališta "Bjelolasica". Nekoliko fotografija pogledajte ovdje.Znam da mnogi rado gledaju našu kameru sa Frankopanskog kaštela ali moram Vas rastužiti jer neće uskoro biti u pogono jer su nam uslijed udara groma uništena tri wireless rutera, a nemamo dovoljno novaca da iz ovogodišnjeg proračuna kupimo nove. 

27.05.2013.

Poštovani posjetioci


Kao i svake godine i ove smo sudjelovali na radio-amaterskom natjecanju Pokuplje 2013. Vrijeme je bilo promjenjivo tako da smo imali sunčano jutro, vjetrovit finale, a kiša nas je ispratila na povratku kući. Roštilj za završnicu da se ne zaboravi tradicija.

Nekoliko slika pogledajte u galeriji.


 

05. travanj 2013.

Poštovani posjetioci.

Danas je održana redovita godišnja Skupština Radiokluba Ogulin 9A1CFI. Na Skupštini je prisustvovalo 12 članova kluba. Jednoglasno je usvojen dnevni red. Na Skupštini je bio i novi član Radiokluba Ogulin Danijel Stipetić koji je sudjelovao u Državnom natjecanju u Radio orjentaciji za mlade tehničare u Primoštenu. Iako je na županijskom natjecanju osvojio drugo mjesto bio je pozvan na Državno natjecanje. Moramo reći da smo ponosni jer je ovo prvi put da imamo predstavnika na ovakvom natjecanju, a još nas više veseli činjenica da je Danijel u konkurenciji od 19 natjecatelja osvojio šesto mjesto. Nekoliko fotografija sa Skupštine pogledajte ovdje, a ovdje možete pročitati godišnje izvješće o aktivnostima Radiokluba Ogulin u 2012. godini.

 

16.03.2013.

Poštovani posjetioci.

Evo konačno svježih vijesti iz Radiokluba Ogulin.

Što se tiče rada Radiokluba ogulin, možemo reći da nam je ova godina krenula uspješnije. Kako smo i objavili u 11. mjesecu smo počeli sa obučavanjem osnovnoškolaca na temu Radio orjentacija za mlade tehničare. Prijavilo se pet učenika 6-ih razreda iz 1. Osnovne škole i naknadno jedan učenik 8-og razreda iz OŠ Ivana Brlić Mažuranić.

Dana 15.02.2013. godine održano je školsko natjecanje u Radio-orijentaciji na kojem su najbolji bili Danijel Stipetić (8. razred) iz OŠ I.B.Mažuranić i Filip Topčić (6. razred) iz 1.OŠ. Navedeni učenici su dana 08.03.2013. godine sudjelovali na Županijskom natjecanju mladih tehničara u Karlovcu. Danijel je osvojio 2., a Filip 4. mjesto. Ponosni smo što smo ove godine konačno imali svoje predstavnike na županijskom natjecanju, a nadamo se da ćemo dogodine možda dogurati i do državnog natjecanja. Nekoliko fotografija sa školskog natjecanja pogledajte ovdje. Fotografije sa županijskog natjecanja još uvijek nismo pribavili ali se nadamo da će i to biti uskoro.

 

17.11.2012.

15.11.2012. godine članovi Radiokluba Ogulin Mario Vuković, Juraj Šlat i Josip Stipetić su u 1.Osnovnoj školi Ogulin, učenicima od 5. do 8. razreda održali prezentaciju o Amaterskoj radio orijentaciji za mlade tehničare. Ovom prezentacijom smo htjeli popularizirati radio-amaterizam među školskom djecom te ih zainteresirati za školu radio orijentacije koju ćemo u suradnji sa 1.OŠ Ogulin organizirati. Plan je obučiti eventualne polaznike škole da mogu sudjelovati na školskom odnosno županijskom i državnom natjecanju u radioorijentaciji za mlade tehničare.

 

 

30. rujan 2012. Održan HAM-fest Pokuplje 2012.

Poštovani posjetioci.

Dana 30. rujna 2012. godine je u Ogulinu u ugodnoj atmosferi "Restorana Sabljaci" pored prelijepog jezera Sabljaci, održan HAM-fest, odnosno radio-amatersko druženje i dodjela diploma i nagrada povodom međunarodnog radio-amaterskog natjecanja "Pokuplje 2012." kojeg je ove godine organizirao Radioklub Ogulin - 9A1CFI iz Ogulina.

Na HAM-festu se okupilo 30-ak radio-amatera iz Hrvatske i Slovenije. Sudionici iz Češke i Mađarske te još nekih susjednih zemalja nisu mogli prisustvovati pa će im nagrade i diplome biti naknadno dostavljene.

HAM-fest je započeo u 13:00 sati. Nazočne je pozdravio tajnik Radiokluba Ogulin Mario Vuković - 9A6JWI te su zatim članovi natjecateljske komisije Marijo Brletić - 9A7KFF, Ivan Fumić - 9A6LBY i Juraj Šlat - 9A7KSJ prisutnim natjecateljima uručili nagrade i diplome.

Druženje se nastavilo uz prigodan domijenak i razgovor u ugodnoj atmosferi. HAM-fest je završio oko 18:00 sati.

I ovom prilikom su radio-amateri grada Ogulina pokazali da još ima volje i entuzijazma da se ovaj već pomalo izumrli hobi koji se pokazao vrlo korisnim u kriznim situacijama, održi na životu. Kako je to izgledalo možete pogledati u Foto-galeriji na fotografijama  koje su snimili naši članovi.


Evo produžili smo rok prijave za HAM-fest na 28.09.2012. (petak). Nadam se da je to dovoljno.


Obavještavamo sve goste HAM-festa da će se isti održata dana 30.rujna 2012.godine (nedjelja) s početkom u 13:00 sati u "Restoranu Sabljaci" na jezeru Sabljaci u Ogulinu. 

Evo i kratke upute kako doći do restorana.

Iz pravca Zagreba.

Ako idete autoputom onda izlaz Ogulin, nakon prolaska naplatnih kućica i izlaska na glavnu cestu, skrenuti desno. Na prvom križanju koje uslijedi (sa ljeve strane je crkva sv Rok) skrenuti u ulicu koja se odvaja lijevo. Ići tom ulicom do kružnog toka. Na kružnom toku izaći na drugom izlazu (Jezero sabljaci). Nakon oko 450m s desne strane će vam biti mala kapelica. Nastaviti dalje pored groblja. Nakon oko 2,5 km skrenuti lijevo (Kućinić selo). Voziti se do mostića, prijeći most i nastaviti ravno pored jezera. (sa lijeve strane vam ostaje restoran Ive). Voziti pored jezera do restorana Sabljaci. (sa desne strane).

Starom cestom iz pravca Zagreba u Skradniku skrenuti desno (pravac A1) dalje sve isto.

Iz pravca Rijeke.

Dolazite iz pravca Hreljin. Proći INA benzinsku postaju. Nastaviti ravno. Nakon oko 500 metara sa lijeve strane će vam biti frankopanski kaštel. Na križanju skrenuti desno. Voziti tom ulicom do kružnog toka. Na kružnom toku izaći na prvom izlazu. Dalje je objašnjeno.

Oni koji se izgube nek se jave na S8. ili 099-671-0193 Marijo (9a7KFF) ili 095 5047834 Mario (9A6JWI)


Još jednom zamoljavamo sve zainteresirane da se najave zaključno sa 26.09.2012. na e-mail  radio.klub.ogulin@ka.t-com.hr 


I.O. Radiokluba Ogulin 9A1CFI


27.08.2012.

OBAVIJEST


Obavještavamo sve sudionike takmičenja "Pokuplje 2012." da Radioklub Ogulin 9A1CFI, dana 30. rujna 2012. godine organizira prigodni Hamfest na kojem će se podjeliti nagrade i diplome za sudjelovanje. Molimo sve zainteresirane da svoj dolazak najave najkasnije do 26. rujna 2012. kako bismo pravodobno rezervirali potrebni prostor. Prijave za Hamfest dostavite na e-mail radio.klub.ogulin@ka.t-com.hr . U prijavi navedite pozivnu oznaku i imena osoba koje dolaze. Početak Hamfesta će biti u 13:00 sati, a točnu lokaciju koja će svakako biti u Ogulinu ćemo objaviti tjedan dana prije Hamfesta.


I.O. Radiokluba Ogulin.22. svibanj 2012.

        Protekli vikend članovi Radio kluba Ogulin učestvovali su u  međunarodnom radio-amaterskom takmičenju Pokuplje 2012. Pokuplje je radio-amatersko takmičenje kojem su suorganizatori radio-klubovi iz porječja rijeke Kupe iz Slovenije i Hrvatske. Ove godine je glavni organizator takmičenja bio upravo naš radio-klub. Rezultati natjecanja će biti objavljeni tek nakon dostave svih natjecateljskih dnevnika za 2 tjedna. Datum proglašenja rezultata i Hamfest ( Prigodno radio amatersko druženje ) biti će naknadno određeni i održaće se u Ogulinu. O svemu možete čitati na službenoj stranici Radiokluba Ogulin.17.04.2012.

Poštovani posjetioci. Radioklub - Ogulin 9A1CFI je ove godine organizator radio-amaterskog natjecanja Pokuplje 2012. Više...24.08.2011. Otkazano ARG natjecanje

Poštovani posjetioci. Zbog malog broja prijavljenih kandidata i nezainteresiranosti naše Ogulinske mladosti za neki drugi vid zabave i rekreacije, ovim putem Vas obavještavamo da otkazujemo najavljeno ARG natjecanje. Mogu reći da smo baš razočarani ovako slabim interesom djece. Njih nažalost najviše zanimaju mobiteli i računalne igre pa tako naš radio-amaterizam izgleda odlazi u zaborav. No mi se ne predajemo. Nadam se da ćemo uspjeti animirati bar nekolicinu znatiželjnika i tijekom školske godine ih pripremiti za županijsko natjecanje u ARG-u.


I.O. Radiokluba Ogulin 9A1CFI


08.08.2011. Otvorena Knjiga gostiju na našoj Web stranici

Poštovani posjetioci od danas se možete upisati u našu Knjigu gostiju. Željno očekujemo Vaše komentare i kritike.05.07.2011. Održana izborna skupština Radiokluba Ogulin

      Kao što je to običaj, dugo nije bilo vijesti na stranicama našeg radio kluba ali sada ukratko donosimo ono najbitnije što se dogodilo u proteklih, zamislite sad već 10 mjeseci. Eto da se na početku našalimo na svoj račun.


Pa da krenem:

      Dana 13.05.2011. godine održana je redovita i izborna Skupština Radiokluba ogulin. Osim što se raspravljalo o prethodnoj godini i planovima za ovu, obavljen je i izbor novog predsjedništva kluba. Tako je naš dugogodišnji predsjednik Ivan Fumić, kojeg svakako ovim putem pohvaljujemo, postao bivši predsjednik Radiokluba Ogulin. Na njegovo mjesto je jednoglasno izabran Marijo Brletić 9A6KKF. Dosadašnjeg tajnika Draška Puškarića, zamjenio je Mario Vuković 9A6JWI. Isto tako novoizabrani su i ostali članovi nadzornog odbora, izvršnog odbora i suda časti.


      Na Godišnjoj Skupštini bilo je riječi o nabavci odnosno kupovini ARG opreme te pripremi natjecanja za Dan grada Ogulina. Rečeno, učinjeno. Za početak smo kupili tri predajnika i jedan prijamnik. Za one koji nisu radio-amateri te nisu upućeni u pojam ARG   ( Amaterska Radio Goniometrija odnosno Radio smjeranje ), kratko ću objasniti da se radi o jednoj Radio-amaterskoj disciplini traženja skrivenih radio-odašiljača uz pomoć posebnog radio-prijamnika, smjernika odnosno goniometra. Cilj je u što kraćem vremenu pronaći sve odašiljače. Ova disciplina se popularno naziva "Lov na lisicu".


      O svemu ćemo pisati još i više kada se bude pripremalo natjecanje.

Toliko za sada.05.09.2010.

Nakon duže pauze evo nekoliko kratkih novina iz rada Radiokluba Ogulin.

U proteklom razdoblju smo održali nekoliko već uobičajenih natjecanja. Poboljšali smo i antenski sustav tako da su kupljene nove antene za 400 MHz, 144 MHz i KV područje. Obavili smo i poboljšanje wireless mreže postavljanjem novih, bržih linkova. U planu su još neke aktivnosti po pitanju wireless mreže i redovita godišnja skupština.


03.10.2009.

Radioklub Ogulin je dobio svoju domenu. Od sada i na dalje sve aktivnosti radiokluba Ogulin možete pratiti na ovoj web lokaciji www.radioklub-ogulin.hr .

Posjetite i web stranicu HPD Klek Ogulin čiji su nam članovi omogućili postavljanje web kamere na planinarski dom Klek.


14.09.2009.

Nakon naporne subote i nedjelje dobre vijesti. Članovi radiokluba Ogulin su uz pomoć nekolicine volontera, postavili link i web kameru na planinarski dom Klek. Sa lijeve strane kliknite na željenu kameru i uvjerite se i sami ima li vještica na kleku. Kamera se ponekad "zamrzne" ali pored tih vještica, dobro da ikako radi.


10.08.2009.

Poštovani posjetioci. Od danas možete izravno na našoj stranici pratiti web kameru postavljenu na Frankopanski kaštel grada Ogulina. Kamera sada radi isključivo preko linkova Radiokluba Ogulin, a i sva tehnička podrška je od strane istog. Kamera se osvježava svakih 10 sekundi. Ovakav sistem je napravljen zbog nekih tehničkih problema koje ćemo nadam se uskoro riješiti. Ponekad se slika zaustavi i to se isto događa zbog tehničkih problema koje ćete nadam se uvažiti.


05.08.2009.


Bilo je već i vrijeme da se nešto napiše, zar ne?


Na početku želim svim braniteljima i državljanima republike Hrvatske čestitati Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Pa evo opet nakon dužeg vremena, nekoliko novosti, ako ih tako možemo nazvati. Već je ljeto u punom mahu. Mi smo odradili neka proljetna natjecja pa naravno i već uobičajeno Pokuplje. Po pitanju wireless-a nema novih događanja. Jedino je otežan promet na našem čvoru koji se nalazi na sedmerokatnici kraj željeznice. Razlog tome je zagađenost etera prejakim signalima "ogulin wireless" mreže, a djelomično i ostalih obližnjih privatnih pristupnih točaka. U tijeku su mjerenja izračene snage i usmerenosti  svih signala na našem području pa će se na osnovu tih podataka moći poduzeti i određeni koraci ka uspostavljanju nekog reda. Nepoznavanjem načina izgradnje wireless mreža, koje se temelje na više odašiljača za manja područja, stvara se jedno okruženje koje nažalost samo šteti korisnicima takvih mreža. Naime pravi poznavaoci wireless-a znaju da na raspolaganju od ukupno 13 kanala imamo zapravo samo tri ako se uređaji međusobno "vide". Što to u stvari znači. Wireless uređaji u pogonu zauzimaju širinu od 5 kanala odnosno dva dolje i dva gore od onog na kojem je uređaj podešen. Ako to uzmemo u obzir, onda se vidi da tri bliska uređaja mogu raditi na 1, 6 i 12 odnosno 2, 7 i 13 kanalu. Tako podešeni uređaji će raditi nesmetano, a u suprotnom će raditi otežano i sa smanjenom brzinom. Iako mi nije bila namjera da sada ulazim u tehničko objašnjavanje wireless-a ipak sam dao kratak osvrt da bi eventualni interesenti produbili svoja znanja. Naravno na internetu, pogotovo na stranicama wireless udruga ima mnoštvo zanimljivih tekstova na ovu temu. Eto toliko za ovaj put. Slijedeći put ću se javiti, nadam se baš sa svježim vijestima.


24. siječanj 2009.

Nakon duže pauze u osvježavanju ove stranice, napakon sam se odlučio da je malo ažuriram. Prošlo je dosta vremena od zadnjeg ažuriranja pa je i novosti dosta. Najviše vremena smo utrošili na uređenje prostorija koje smo od Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin dobili na privremeno korištenje. Tako smo u proteklom periodu opremili naše prostorije sa najnužnijim namještajem, a na krov smo postavili antenski stup. Što se tiče Wireless mreže koju izgrađuje Radioklub Ogulin i tu ima velikih promjena. Naime, više nemamo pristupnih točaka na Ogulinskoj kuli već smo napravili neke izmjene i postavili dvije pristupne točke i to na sedmerokatnici pored željezničke stanice i na sadašnjem Radioklubu. Tako smo umrežili dobar dio grada i broj korisnika se povećao. U radio klubu smo instalirali server na kojem je aktivan Forum pa svi oni koji se priključe na našu bežičnu računalnu mrežu, koja je naravno besplatna, mogu sudjelovati u radu Foruma na kojem mogu pronaći mnoštvo zanimljivog sadržaja. Stoga ako čitate ove redove i posjedujete bežičnu mrežnu karticu u Vašem računalu, pretražite opseg i pogledajte dali vidite neki od naših linkova. Svi se zovu Radio klub Ogulin - nnn gdje je nnn lokacija samog linka. Kao što sam već rekao na kuli više namamo pristupnih točaka pa je s njima nestala i kamera koju su mnogi rado gledali. Za sve znatiželjnike mogu napomenuti da ćemo uskoro postaviti novu kameru sa kvalitetnijom slikom kojoj ćete ponovo moći pristupati preko interneta na stranici tvrtke Korekt, a naravno istoj će se moći pristupiti i iz naše mreže. Eto toliko o novostima. Nadam se da ću češće uspjeti ažurirati ovu stranicu pa onda do slijedećeg čitanja.


Machi


22. 07 2008.

Novosti novosti, velike novosti.

Poštovani čitatelji naših stranica evo u nekoliko proteklih dana dogodilo se puno promjena u našem Radio klubu. Nakon gotovo 20 godina smo kupili novi radio uređaj  odnosno primopredajnik koji će nam zamjeniti ove dotrajale koje smo do sada koristili.  Taj primopredajnik (Kenwood TS-2000) je moderni digitalni uređaj u kojem su objedinjena 3 uređaja za 3 radio amaterska područja. Tako smo kupnjom jednog, naravno i skupljeg uređaja, dobili tri uređaja u jednom kučištu. Ovih nekoliko redaka sam napisao da ne amaterima dočaram o čemu se radi, a radio amateri dobro znaju što je TS-2000 i mnogi bi ga poželjeli na svom stolu.

Ali to nije sve. Sa današnjim danom stigla je i nova vijest. Naime, napokon smo susretljivošću gospodina Antona Radočaja iz gradskog poglavarstva i direktora Stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. gospodina Marijana Kolaka dobili na korištenje prostorije za rad. Radi se o potkrovlju stare ribarnice na gradskoj tržnici. Već sutra krećemo u akciju uređenja prostorija, postavljanja stupa i antenskog sustava i veselimo se trenutku kada ćemo nakon dužeg vremena konačno održati radio vezu iz prostorija Radio kluba. Ovime će započeti intenzivnije djelovanje našeg kluba na području grada Ogulina pa planiramo organizirati i posjete mladih da se upoznaju sa radio komunikacijama i ostalim djelatnostima radio kluba Ogulin kao što je i bežično umrežavanje računala.

Eto toliko za ovaj put.


Administrator, Machi.09.06.2008.

Nakon duže pauze, opet sam tu.

Da, ne možete vjerovati ali jednostavno čovjek ponekad nema vremena za ažuriranje web stranica pa se dogodi ovakva rupa od skoro dva mjeseca. No zanemarimo sada to, ionako se pitam koliko ljudi čita ovu našu klupsku stranicu ali svejedno želim onima koji čitaju, prikazati aktivnosti našeg radio kluba. Pa da krenemo. U proteklom periodu smo odradili već uobičajeno takmičenje "Pokuplje 2008" na kojem smo zauzeli 5. mjesto u skupini organizatora. Održali smo i redovitu godišnju skupštinu na kojoj smo raspravljali o problemima oko prostorija kluba koji se već vuku duže vrijeme te o nabavci novog radio-uređaja za sve opsege te novih kablova i antena. Naime Hrvatski radioamaterski savez je organizirao nabavku radio-uređaja po povoljnijim cijenama, a uz to će neki radio klubovi, a tu je i naš, dobiti subvenciju kod kupnje.

Eto to bi bilo ukratko o proteklim zbivanjima. Gradski oci, mi još uvijek nemamo prostorije pa Vas molim u ime radio kluba Ogulin da nešto poduzmete. (nadam se da ovo netko čita :-) )

Zaboravih i naj važnije. Od Zajednice tehničke kulture Karlovac smo kao radio klub dobili zahvalnicu za izniman trud i sudjelovanje u radu te udruge, a kao pojedinac je pohvaljen naš predsjednik Ivan Fumić.


Administrator, Machi.


Promjena naziva wireless točaka 12.04.2008.

Evo nakon kraće pauze da se opet obratim s novostima. Točke u Sv.Petru i Puškarićima rade odlično a naravno i stara točka na kuli. Na kuli su napravljene neke promjene tako da sada rade samo dvije pristupne točke i to jedna sa istočne, a druga sa sjeverne strane. U planu je postavljanje još dvije pristupne točke koje će biti na sedmerokatnici pored željezničke stanice i u lomostu, škrile 1. Ovime bi pokrivenost grada bila negdje oko 60%. Postoji još jedna novina, a to je da se naše pristupne točke od nedavno zovu "Radio Klub Ogulin xx" gdje je umjesto xx upisana lokacija pojedinog linka. Razlog ovoga je što izvjesni T.K. pod okriljem neke firme, gradi "komercijalnu" bežičnu mrežu po gradu Ogulinu, a i šire te preko nje ljudima navodno na legalan način daje pristup na internet za određenu svotu novca mjesečno. Ista osoba si je uzela za pravo koristiti ime Ogulin Wireless za svoje linkove, a isto ime mi koristimo već od 2005. godine. Istina nigdje nismo zaštitili naše ime, ali ipak... No ime Radio Klub Ogulin je ime našeg radio kluba pa onda neka se tako zovu i naši linkovi. Što se pristupa internetu tiče, kojeg Radio Klub Ogulin planira financirati iz članarina, tu stvari malo lošije stoje jer još uvijek nemamo prostorije Radio Kluba pa ne znamo gdje ćemo uvesti telefonsku liniju po kojoj bi pustili internet. Eto ovime apeliram i na gradske oce da se malo zainteresiraju za rad Radio Kluba Ogulin i pronađu nam adekvatan prostor, a mi ćemo tada imati još veće mogućnosti da među mladima promoviramo tehničku kulturu i radio komunikacije. Važnost Radio Klubova nije zanemariva, a to možemo vidjeti i iz primjera Radio amatera iz Pazina koji su školarcima omogućili komunikaciju sa Svemirskom stanicom Mir. Dakle svi vi koji čitate ove redove, a poznajete utjecajne ljude u Ogulinu, molim Vas da im skrenete pozornost na Radio Klub Ogulin. Razne tehničke zanimljivosti možemo ponuditi mladima, a i starijima, ali na žalost nemamo gdje.

Do čitanja.


Administrator, Machi.


Postavljene dvije bežične točke, Puškarići i Sv.Petar 02.03.2008.

Postavljene su dvije pristupne točke za bežičnu (wireless) mrežu Radio Kluba Ogulin. Točke su postavljene u Puškarićima i Sv. Petru odnosno na tunelu. Ovime je postignuta pokrivenost većeg dijela Sv. Petra i puškarića te zapadnog dijela Ogulina.


Plan za postavljanje wireless točki 22.02.2008.

Evo proradila je kamera. No nije to sve. Uskoro će biti postavljene dvije pristupne točke za Ogulin Wireless i to u sv. Petru i Puškarićima. O svemu ćete biti detaljno obavješteni  kad točke budu postavljene. Tu je i jedna novina, uskoro će se preko Ogulin Wireless mreže moći i na internet.


Forum o bežičnim računalnim mrežama 10.12.2007.

Otvoren je forum isključivo za Wireless mreže. Na njemu možete saznati mnoge korisne informacije i postaviti pitanje ako ne znate riješiti problem. Posjetite Forum i učlanite se.


9. mjesto na natjecanju Voloderske jeseni 18.11.2007. Klikni za više...

Na natjecanju "Voloderske jeseni" smo zauzeli deveto mjesto u kategoriji B-Više op.,sve vrste rada.


Održano natjecanje Voloderske jeseni 16.09.2007. Klikni za više...

Danas smo odradili natjecanje "Voloderske jeseni 2007." Nadamo se boljem plasmanu nego na "Pokuplje 2007." na kojem smo zauzeli 7. mjesto. Nekoliko fotografija sa današnjeg natjecanja možete vidjeti ovdje ili u galeriji fotografija. Ako vas zanima više o ovom natjecanju, posjetite http://fab-kutina.hr/content/view/17/29/


Održano natjecanje pokuplje 2007. 06.06.2007. Klikni za više...

20.05.2007. godine je održano je natjecanje "Pokuplje 2007". Radili smo kao što smo i planirali sa Viničice. Rezultati su još u obradi i uskoro ćemo saznati ovogodišnji plasman.


Pripreme za natjecanje Pokuplje 2007. 03.05.2007. Klikni za više...

Počele su pripreme za ovogodišnje natjecanje "Pokuplje 2007" koje ove godine organizira Radio klub Duga resa. Natjecanje će se održati 20.05.2007. godine. Još uvijek nismo odlučili s koje ćemo lokacije raditi ali će to najvjerojatnije biti Viničica, brdo kraj Oštarija.


Članak o HAM festu 01.04.2007. Klikni za više...

Ako želite pročitati članak o HAMfestu od 25.03.2007. i vidjeti nekoliko fotografija, kliknite ovdje.


27.03.2007. Novi dizajn stranice... Klikni za više...

Evo dao sam si truda pa sam izradio stranice sa potpuno novim dizajnom. Nadam se da će ovako izgledati puno bolje i biti funkcionalnije. Uskoro planiram dodati još novina.


9A6JWI, Mario.


25.03.2007. Održan HamFest "Pokuplje 2006". Klikni za više...

Održan je Hamfest i podjeljene su nagrade sudionicima takmičenja "Pokuplje 2006.". Na Hamfestu je bilo 28 radio amatera iz Hrvatske i BiH. Hamfest je održan u "Mlječnom restoranu" u Ogulinu. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali.


9A6JWI, Mario.


29.04.2006. Prve stranice kluba. Klikni za više...

Evo konačno su izrađene dugo očekivane stranice Radio Kluba Ogulin. Pošto sam još svjež u izradi stranica, nadam se da nećete zamjeriti na dizajnu. Bolje išta nego ništa, zar ne.


73, de 9A6JWI, Mario.